Τετάρτη 12 Μαΐου 2021

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ

                                            


Πρόσφατα το ΣτΕ με τις υπ. αριθμ. 616 έως 618/2021 αποφάσεις του, απεφάνθη για το σοβαρό θέμα έναρξης της πενταετούς παραγραφής των φορολογικών υποχρεώσεων και επιβολής προστίμων και προσαυξήσεων.

Με τις αποφάσεις του αυτές το ΣτΕ έλυσε αμετάκλητα, το θέμα παραγραφής φορολόγησης των αναδρομικών (περασμένων ετών) για χιλιάδες Συναδέλφους μας Συνταξιούχους.

 

Συγκεκριμένα, η ολομέλεια του ΣτΕ απεφάνθη ότι έστω και αν έχει γίνει ο καταλογισμός του φόρου πριν την πενταετία, αν η κοινοποίηση της απόφασης στον φορολογούμενο έγινε μετά την πενταετία, η φορολογική υποχρέωση έχει παραγραφεί.

 

Επειδή οι χρόνοι παραγραφής, ιδιαίτερα για τη φορολόγηση αναδρομικών (περασμένων ετών) σε πολλές περιπτώσεις, ο καταλογισμός γινόταν οριακά λίγο πριν συμπληρωθεί η πενταετία αλλά η κοινοποίηση της απόφασης γινόταν αρκετά αργότερα (μετά τη συμπλήρωση της πενταετίας), το Υπουργείο Οικονομικών και η Εφορία, απαιτούσαν το φόρο, και μάλιστα με πρόστιμα και προσαυξήσεις!

Αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά και παράνομη φορολογική πολιτική, τερμάτισε ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ με αυτές τις αποφάσεις του, το ΣτΕ, ξεκαθαρίζοντας ότι η πενταετία παραγραφής καθορίζεται από την ημερομηνία κοινοποίησης της σχετικής απόφασης.

 Έτσι όσες κοινοποιήσεις έχουν αποσταλεί μετά τη συμπλήρωση πενταετίας, έχουν παραγραφεί και δεν οφείλεται κανένας φόρος αλλά και σε όσες τέτοιες περιπτώσεις έχουν καταβληθεί οι φόροι, οφείλει η Εφορία ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ αυτά τα ποσά στους φορολογουμένους.

 Με Ενότητα, με Συλλογικές Προσπάθειες και Αγώνα, αντικρούονται και ανατρέπονται οι αδικίες και οι αυθαιρεσίες, και προστατεύονται τα κοινωνικά και οικονομικά μας δικαιώματα.

57 χρόνια από το πραξικόπημα της 21 Απρίλη 1967

                                        21η ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ - ΜΑΥΡΗ ΜΕΡΑ για την ΕΛΛΑΔΑ και την ΚΥΠΡΟ. Ανοιχτές ακόμα οι πληγές πο...