Παρασκευή 21 Απριλίου 2023

ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΝΕΟΤΗΤΑΣ όπως ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ 01/04/2023

                                                        


Δυστυχώς, ο ΟΤΕ κάνοντας χρήση του Διευθυντικού δικαιώματος, άλλαξε ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ τις παροχές του λογαριασμού Νεότητας για τα τέκνα Εργαζομένων και Συνταξιούχων ΟΤΕ. Έτσι από την 1η Απριλίου 2023 “παγώνει” η παροχή (δώρο) του ΟΤΕ προς τα τέκνα, στο ύψος που είχε προσδιορισθεί στις 31 Μαρτίου  2023 (ανάλογα με τα χρόνια συμμετοχής ή ηλικίας του τέκνου).

Όποιοι όμως συνάδελφοι που έχουν εγγεγραμμένα τέκνα στο λογαριασμό Νεότητας, μπορούν μέσα σε ένα μήνα (θα αποσταλεί και σχετική επιστολή από την υπηρεσία του λογαριασμού Νεότητας)  να κάνουν τις κατωτέρω επιλογές:

1). Να συνεχίσουν να πληρώνουν την εισφορά ως γονέας με το ίδιο ποσό ή και την δυνατότητα να ζητήσουν να μειωθεί αυτή η εισφορά

2). Να ζητήσουν να σταματήσει η εισφορά τους ως γονέα, οπότε θα χρειαστεί να μεταβούν στην τράπεζα και να ζητήσουν την διακοπή της πάγιας εντολής

3). Να ζητήσουν να αλλάξουν την εισφορά τους τον μήνα Νοέμβριο κάθε έτους, όπως γινόταν σύμφωνα με τον Κανονισμό.

Η παροχή (δώρο) του εργοδότη ΟΤΕ σταμάτησε – πάγωσε στο ύψος που είχε την 31η Μαρτίου του 2023.

Τα χρήματα (δώρο) που έχουν κατοχυρωθεί ως τις 31/03/2023 θα αποδίδονται στα τέκνα είτε ως προκαταβολή είτε με την εκκαθάριση, όπως ορίζει ο κανονισμός του λογαριασμού νεότητας.

Σημειώνεται ότι, η εισφορά – συμμετοχή του γονέα που συσσωρεύεται, τοκίζεται με επιτόκιο 2%, όμως για φορολογικούς λόγους είναι προτιμότερο να εκταμιεύεται η προκαταβολή πριν το 24ο έτος του τέκνου, για ευνοϊκότερη φορολογική αντιμετώπιση κατά την φορολόγηση.

Υπενθυμίζουμε ότι, η προκαταβολή καταβάλλεται στο τέκνο του συναδέλφου από την ημερομηνία που συμπληρώνει το 18ο έτος της ηλικίας του.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά και με την φορολογία του ποσού, επικοινωνήστε με τον Σύλλογό μας.

Στη φορολογική δήλωση και στον κωδικό 403δηλώνεται μόνο το ποσό “χορηγία” ΟΤΕ και φορολογείται ΧΩΡΙΣ να ζητείται προκαταβολή φόρου επόμενου έτους σύμφωνα με την υπ’ αρίθμ. Α1034 Απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ στις 11/03/2022.

Ας σημειωθεί ότι το ποσό έως 10.000€ φορολογείται με συντελεστή 9% και το επιπλέον ποσό, με συντελεστή 22%.

57 χρόνια από το πραξικόπημα της 21 Απρίλη 1967

                                        21η ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ - ΜΑΥΡΗ ΜΕΡΑ για την ΕΛΛΑΔΑ και την ΚΥΠΡΟ. Ανοιχτές ακόμα οι πληγές πο...