Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

Στο όριο οι επικουρικές συντάξεις - Πουλάει τα τελευταία ασημικά το ΕΤΕΑΕΠ

                                              


Ήδη το ταμείο ρευστοποίησε πρόσφατα ομόλογο αξίας 155 εκ. ευρώ προκειμένου να καταβάλει τις τρέχουσες συντάξεις Ιουλίου.

Το 2023 το Επικουρικό (ΕΤΕΑΕΠ) παρουσιάζει έλλειμμα της τάξης 40 εκ. ευρώ ανά μήνα (240 εκ. έσοδα και 280 εκ. πληρωμές) και στο 5μηνο συνολικό έλλειμμα 200 εκ. ευρώ. Αν διατηρηθεί αυτός ο ρυθμός στο τέλος του έτους το λειτουργικό έλλειμμα φέτος θα ανέλθει στα 500 εκ.

Ενώ, η (κινητή) περιουσία του ΕΤΕΑΕΠ έχει περιοριστεί στο 1,2 δις ευρώ, ποσό που με τα βίας αρκεί να καλύπτει τα ελλείμματα μέχρι τα μέσα του 2025. Παρά το γεγονός ότι οι Επικουρικές Συντάξεις υπέστησαν περικοπές σχεδόν 50% και παρά το γεγονός ότι δεν πήραν καμία αύξηση από 01/01/2023, η οικονομική κατάσταση και η προοπτική βιωσιμότητας του Επικουρικού Ταμείου (ΕΤΕΑΕΠ) είναι θνησιγενής και αβέβαιη, για τους εξής σοβαρούς λόγους:

1. Τα οικονομικά προβλήματα του ΕΤΕΑΕΠ μεγεθύνθηκαν από την μεταφορά το 2022 των νέων εργαζομένων στο κεφαλαιοποιητικό ΤΕΚΑ, χωρίς μέχρι στιγμής να ισχύσει η ρήτρα περί κάλυψης των απωλειών (εισφορές νέων) από τον προϋπολογισμό, όπως έχει εκ του Νόμου, υποχρέωση η Κυβέρνηση.

2. Η τραγική οικονομική κατάσταση του ΕΤΕΑΕΠ θα αποκαλυφθεί όταν επιταχυνθούν οι διαδικασίες και αποδοθούν ΟΛΕΣ οι επικουρικές συντάξεις που βρίσκοντας σε αναμονή. Στα τέλη Απριλίου οι εν λόγω εκκρεμότητες είχαν προσεγγίσει τις 105.000 αιτήσεις, οι οποίες έχουν «ουρά» και αναδρομικά άνω των 6.000 ευρώ η καθεμιά κατά μέσο όρο.

Να σημειωθεί ότι η μέση επικουρική είναι 180 ευρώ το μήνα και παρά ταύτα το ΕΤΕΑΕΠ είναι ελλειμματικό. Ένα “παλιό σενάριο”, μια νεοφιλελεύθερη αντίληψη που συζητιέται και επανακάμπτει, είναι η κατάργηση της Επικουρικής Σύνταξης μέσω της ενσωμάτωσης στην Κύρια Σύνταξη! Εκεί οδηγούν εξάλλου όλες οι Νομοθετικές ρυθμίσεις από το 2016 και εντεύθεν, τόσο με το Νόμο Κατρούγκαλου, όσο και με το Νόμο Βρούτση. Εκεί οδηγεί το έλλειμα και η εξάντληση των αποθεματικών του Επικουρικού Ταμείου.

Έτσι “διευκολύνεται” το σχέδιο του 2016, που δεν τόλμησαν τότε να το κάνουν πράξη και επανέρχεται σήμερα, που το έδαφος θεωρείται πιο πρόσφορο και πολιτικά πιο “ώριμο”! 

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ μπορούμε και πρέπει να ακυρώσουμε την περαιτέρω συρρίκνωση της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ και την κατάργηση της ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ!


57 χρόνια από το πραξικόπημα της 21 Απρίλη 1967

                                        21η ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ - ΜΑΥΡΗ ΜΕΡΑ για την ΕΛΛΑΔΑ και την ΚΥΠΡΟ. Ανοιχτές ακόμα οι πληγές πο...