Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ για τα ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ

 Αρ. Πρωτ.:  23376/ Φ14  — Αθήνα:  31 /07/2024

 

Προς:  – Μέλη Δ.Σ  Π.Σ.Σ.Τ.Ο – ΟΤΕ

             – Περιφ. Τμήματα Π.Σ.Σ.Τ.Ο – ΟΤΕ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ για τα ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ

Συναδέλφισσες-οι,

Όπως είναι γνωστό, στις 25 Ιουνίου με εμβόλιμη καταβολή, χορηγήθηκαν τα αναδρομικά σε 7.500 περίπου συναδέλφους μας που αφορούσαν το χρονικό διάστημα από 1/1/2019 μέχρι την ημερομηνία που άρχισαν να καταβάλλονται οι νέες ανταποδοτικές συντάξεις που προέκυψαν με τους διορθωτικούς επανυπολογισμούς, ήτοι: τον Φεβρουάριο του 2021 για τους συναδέλφους των ετών 2012-2016, τον Απρίλιο του 2021 για τους συναδέλφους της εθελουσίας του 2006 και τον Ιούλιο του 2022 για τους συναδέλφους της εθελουσίας του 2009. Τα ενημερωτικά σημειώματα του Ιουλίου σε όλους αυτούς τους παραπάνω συναδέλφους και σε δεύτερη έκδοση εμπεριείχαν και ένα πίνακα ανάλυσης στον χορηγούμενων αναδρομικών. Ο πίνακας αυτός ήταν σωστός μόνο στο Καθαρό Ποσό και με λάθος στοιχεία σε όλα τα υπόλοιπα, όπως στο Ακαθάριστο Ποσό, στις κρατήσεις της Εισφοράς Αλληλεγγύης, της Ασθενείας και του Φόρου. Και για το λόγο αυτό “κατέβηκε”  πολύ γρήγορα από τα αναρτημένα υπηρεσιακά σημειώματα χωρίς μέχρι στιγμής να μας έχει δοθεί κάποια σοβαρή εξήγηση.

Η Διοίκηση του Συλλόγου παρακολουθεί από πολύ κοντά την όλη διαδικασία. Έχει διαπιστώσει ύστερα και από δικές σας απορίες και ερωτήματα πολλές παραλείψεις  τόσο στη μη χορήγηση των δικαιούμενων αναδρομικών από τους διορθωτικούς επανυπολογισμούς του Νόμου Κατρούγκαλου ή του Νόμου Βρούτση, όπως και σε μία άλλη μερίδα συναδέλφων στους οποίους, δεν έχει γίνει καθόλου ο διορθωτικός επανυπολογισμός.

Τόσο στην εφημερίδα του Συλλόγου, που κυκλοφόρησε και σας στάλθηκε ταχυδρομικά (σελίδα 6) , όσο και στο site του Συλλόγου, σας έχουμε κείμενο με αναλυτική παρουσίαση για τους διορθωτικούς επανυπολογισμούς και τα αναδρομικά ώστε να ελέγξετε και μόνοι σας.

Ο Σύλλογος τόσο την καλοκαιρινή περίοδο του Αυγούστου, όσο κυρίως μετά συγκεντρώνει όλα τα εκκρεμή αιτήματα, τα ομαδοποιεί, θα τα καταθέσει και θα τα διεκδικήσει από τις αρμόδιες Γενικές Δ/νσεις του ΕΦΚΑ για την άμεση υλοποίησή τους. Διότι η μη χορήγηση αναδρομικών είναι αρμοδιότητα της Δ/νσης Εκκαθάρισης Πληρωμών, ενώ η μη πραγματοποίηση των διορθωτικών επανυπολογισμών της Γενικής Δ/νσης Συντάξεων του ΕΦΚΑ.

Συνάδελφοι,

Σε κάθε περίπτωση ο Σύλλογος θα είναι κοντά και δίπλα σε κάθε συνάδελφο, τόσο για τα συγκεκριμένα αιτήματα των παραπάνω συναδέλφων, όπως και για όλα τα υπόλοιπα μεγάλα και εκκρεμή αιτήματα, όπως η κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, η κατάργηση της Προσωπικής Διαφοράς δια της ενσωμάτωσής της, η αναγνώριση της διαδοχικής και παράλληλης ασφάλισης και για τους πριν τον Ν.4387/16 (Ν.Κατρούγκαλου), τα εκκρεμή προβλήματα των χηρών στην τριετία, κτλ. 

Με ενότητα, σοβαρότητα και Αγώνα, επιλύουμε τα προβλήματα μας.

Με Συναδελφικούς χαιρετισμούς

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

 



Ταχυδρομήθηκε η εφημεριδα του Συλλογου μας ΤΕΥΧΟΣ 310 με όλα τα σοβαρά και επίκαιρα θέματα μας, καθώς και με τις εξελίξεις για το λεγόμενο "μίνι ασφαλιστικο"το οποίο ετοιμάζεται για το αμέσως επόμενο διάστημα .
Περιλαμβάνεται επίσης το διεκδικητικό μας πλαίσιο με όλες τις εκκρεμότητες του ΕΦΚΑ καθώς και οι προτάσεις του Συλλογου μας και της ΑΓΣΣΕ προς την νεα Υπουργό Εργασίας και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ.
Ήδη η εφημεριδα μας σε ηλεκτρονική μορφή έχει αναρτηθεί στο σάιτ του Συλλογου pssote.grόπου μπορεί ο κάθε συνάδελφος μας να την διαβάσει και να ενημερωθεί .
Επίσης το σάιτ του Συλλογου μας, ενημερώνεται συνεχώς και ΑΝΑΡΤΩΝΤΑΙ ΟΛΑ τα σοβαρά και επίκαιρα θέματα, οι δραστηριότητες και οι διεκδικήσεις μας, γιαυτο σας καλούμε να το παρακολουθείται για υπεύθυνη και σοβαρή ενημέρωση.
Συνάδελφοι
Διαδώστε - κοινοποιήστε σε οποιους Συναδελφους μπορείτε την ηλεκτρονική μορφή τις εφημερίδας μας, γιατί υπάρχει τεραστιο και σοβαρό πρόβλημα με τα ΕΛΤΑ με αποτέλεσμα αρκετοί Συνάδελφοι μας να μην λαμβάνουν την εφημεριδα αλλά και την αναγκαία ενημέρωση επι των Συνταξιοδοτικών, Ασφαλιστικών και Οικονομικων μας θεμάτων.
Επίσης τα ερωτήματα που υποβάλλονται στο E mail του Συλλογου μας (pss-ote@otenet.gr) απαντώνται όλα υπεύθυνα και σοβαρά για όλα τα μέλη του Συλλογου μας.
Στην ΕΝΩΤΗΤΑ η ΔΥΝΑΜΗ - στον ΑΓΩΝΑ η ΝΙΚΗ

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΕΤΟΥΣ 2023

            


ΕΚΑΘΑΡΙΣΗ ΠΑΡΟΧΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΝΕΟΤΗΤΑΣ & ΦΟΡΟΛΙΚΗ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ

 Όπως είναι γνωστό, όσων συναδέλφων τα παιδιά έλαβαν το 2023 την χορηγία του Λογαριασμού Νεότητας (προκαταβολή ή εκκαθάριση) οφείλουν να  κάνουν φορολογική δήλωση το έτος 2024.

Υπενθυμίζουμε ότι το ποσό που φορολογείται είναι ΜΟΝΟΝ η χορηγία του ΟΤΕ   το οποίο δηλώνεται στον κωδικό 403 ( το ποσό συμμετοχής του γονέα και οι τόκοι αυτού του ποσού   έχουν ήδη  φορολογηθεί κατά την καταβολή).

Το δε ποσό μέχρι 10.000 € έχει φορολογικό συντελεστή 9% και το επιπλέον ποσό συντελεστή 22 %

Σας θυμίζουμε ότι ως Σύλλογος έχουμε πετύχει, να μην ζητείται προκαταβολή φόρου επομένου έτους (εγκύκλιος του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Α 1034 /11-3-2022). Αν όμως εμφανισθεί προκαταβολή φόρου επόμενου έτους, σε οποιοδήποτε παιδί συναδέλφου, στην εκτύπωση της Φορολογικής Δήλωσης, άμεσα να επικοινωνήσετε με το Σύλλογο μας.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΊΩΜΑ

Ο ΟΤΕ κάνοντας χρήση του Διευθυντικού δικαιώματος, άλλαξε ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ τις παροχές του λογαριασμού Νεότητας για τα τέκνα εργαζομένων και Συνταξιούχων ΟΤΕ. Έτσι από την 1η Απριλίου 2023 “παγώνει” η παροχή (δώρο) του ΟΤΕ προς τα τέκνα, στο ύψος που είχε προσδιορισθεί στις 31/03/2023 (ανάλογα με τα χρόνια συμμετοχής ή ηλικίας του τέκνου).

Όποιοι όμως συνάδελφοι που έχουν εγγεγραμμένα τέκνα στο λογαριασμό Νεότητας, μπορούν μέσα σε ένα μήνα (έχει αποσταλεί και σχετική επιστολή από την υπηρεσία του λογαριασμού Νεότητας)  να κάνουν τις κατωτέρω επιλογές:

1). Να συνεχίσουν να πληρώνουν την εισφορά ως γονέας με το ίδιο ποσό ή και  την δυνατότητα να ζητήσουν να μειωθεί αυτή η εισφορά

2). Να ζητήσουν να σταματήσει η εισφορά τους ως γονέα, οπότε θα χρειαστεί να μεταβούν στην τράπεζα και να ζητήσουν την διακοπή της πάγιας  εντολής

3). Να ζητήσουν να αλλάξουν την εισφορά τους τον μήνα Νοέμβριο κάθε έτους, όπως γινόταν σύμφωνα με τον Κανονισμό.

Η παροχή (δώρο) του εργοδότη ΟΤΕ σταμάτησε – πάγωσε στο ύψος που είχε την 1η Απριλίου του 2023.

Τα χρήματα (δώρο) που έχουν κατοχυρωθεί ως τις 31/03/2023 θα αποδίδονται  στα τέκνα είτε ως προκαταβολή είτε με την εκκαθάριση, όπως ορίζει το καταστατικό.

Σημειώνεται ότι, η εισφορά – συμμετοχή του γονέα που συσσωρεύεται, τοκίζεται με επιτόκιο 4% για το 2024.

Υπενθυμίζουμε ότι, η προκαταβολή καταβάλλεται στο τέκνο του συναδέλφου από την ημερομηνία που συμπληρώνει το 18ο έτος της ηλικίας του (και καλό είναι, για φορολογικούς λόγους, να εισπράττεται)

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2024.

 

                                   




Σύμφωνα με απόφαση του ΕΦΚΑ οι πληρωμές συνταξεων Αυγούστου θα γίνουν ως εξής:

1)Την ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ 26/7 θα καταβληθούν οι Κυριες Συντάξεις των ΜΕΤΑ τις 13/5/16 Συνταξιούχων και οι ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΟΛΩΝ των Συνταξιουχων.


2)Την ΤΡΊΤΗ 30/7 θα καταβληθουν οι Κυριες Συντάξεις των ΠΡΙΝ τις 13/5/16 Συνταξιούχων.


Σημ:  Σε καθε περιπτωση οι Συνταξεις θα είναι στα ΑΤΜ των Τραπεζων, από την προηγούμενη μέρα το απόγευμα.

Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας

  Κύριε Πρωθυπουργέ, Ο Σύλλογος μας και στο όνομα των 28.000 Συνταξιούχων μελών μας, σας απευθύνει ανοιχτή και δημόσια επιστολή αγωνίας αλλά...