Σάββατο 9 Μαΐου 2020

7 ΜΑΗ 1944 - Ο ΑΓΩΝΑΣ και η ΕΚΤΕΛΕΣΗ των ΤΡΙΑΤΑΤΙΚΩΝ (ΤΤΤ)


Οι εργαζόμενοι των 3Τ (Τ.Τ.Τ) ήταν στην πρωτοπορία του πατριωτικού αντιστασιακού αγώνα καθ' όλη τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής.


Από της πρώτες μέρες της κατοχής, ξεκίνησαν την αντίσταση και της πατριωτικές αντιδράσεις ,σαμποτάροντας της επικοινωνίες των Γερμανών και Ιταλών κατακτητών.

Με αίτημα τα δελτία ελεύθερης κυκλοφορίας , και μια μερίδα φαγητού (που έδιναν στους εργαζόμενους οι άλλες δυο εταιρείες, η Γερμανική SHEMENS και η Αγγλική    ΑΕΤΕ ξεκίνησαν απεργίες -διαμαρτυρίες  όταν τον χειμώνα του 1941 , έπεφταν λιπόθυμοι από την πείνα μέσα στα  κέντρα  και στα τηλεγραφεία. Με αυτά  σαν κυρία αιτήματα ,προκηρύσσουν και πραγματοποιούν στις 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1942 την ΠΡΩΤΗ ΑΠΕΡΓΙΑ σε όλη την σκλαβωμένη ΕΥΡΩΠΗ!
Όταν  όλα τα έσκιαζε η φοβέρα , και τα πλάκωνε η σκλαβιά !
Παρά της απειλές και την τρομοκρατία ,η μαζικότητα των αντιδράσεων ανάγκασε, τους κατακτητές να ικανοποιήσουν τα δυο αυτά ζωτικά αιτήματα των τριατατικων (ΤΤΤ), όμως τους έβαλαν στο "μάτι" για τα καλά !

 Αυτή ήταν η πρώτη μεγάλη νίκη της αντίστασης στους κατακτητές.
 Οι συλλήψεις ,και οι φυλακίσεις ,δεν πτοούν τους τριατατικους,  απεναντίας ενισχύουν τα πατριωτικά αντιστασιακά αισθήματα και  συμμετέχουν μαζικά στην στελέχωση και δράση του ΕΑΜ ,που κάνει τα   πρώτα βήματα οργάνωσης - αντίστασης και αγώνα στη σκλαβωμένη Ελλάδα.

 Η εξέλιξη αυτή αναπτέρωσε τα πατριωτικά αισθήματα του λαού της  Αθήνας , και έδωσαν το κίνητρο για καθημερινές μικρότερες η μεγαλύτερες πράξεις αντίστασης  αντίδρασης και αγώνα ,ενάντια στις  κατοχικές δυνάμεις και στους συνεργάτες των Γερμανών.
Όταν  στις 23/2/43  δημοσιεύεται η απόφαση της κατοχικής ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ    για την πολιτική επιστράτευση των ηλικιών 16 έως 45 ετών  ( για την ενίσχυση  των Γερμανικών Εργοστασίων ) με πρωτοπόρους  τους τριατατικους στις 24/2/43  ξεκινούν από το κεντρικό Τηλεγραφείο ( Πλατεία Κοτζια) συλλαλητήρια - διαμαρτυρίες , και στις 5 ΜΑΡΤΙΟΥ 1943     πραγματοποιείται  ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ , με όλη η Αθήνα να είναι στα   συλλαλητήρια και στις διαδηλώσεις, καταστρέφονται  τα γραφεία του  κατοχικού Πρωθυπουργού Λογοθετοπουλου ,και πυρπολείται το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ   ΕΡΓΑΣΙΑΣ ,στο οποίο καίγονται οι καταστάσεις των 80.000 επιστράτων !
  Το τίμημα ήταν τραγικό , γιατί 18 πατριώτες σκοτώνονται, και 135 τραυματίζονται σοβαρά , ενώ οι συλλήψεις είναι αμέτρητες .

  Ωστόσο οι αντιστάσεις - αντιδράσεις συνεχίζονται και στις 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 1943 ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ η πολιτική επιστράτευση  στην ΕΛΛΑΔΑ ! 

  Οι  Γερμανοί κατακτητές αλλάζουν τον "πρωθυπουργό" Λογοθετοπουλο  με τον Ιωάννη  ΡΑΛΛΗ ,για να εντείνουν ακόμα περισσότερο τη βία την καταστολή και την ασυδοσία τους.
  Έτσι η Ελλάδα γίνεται η ΜΟΝΗ κατακτημένη χώρα των Γερμανών που δεν εφαρμόζεται η πολιτική επιστράτευση , και βέβαια  οι πρωτοπόροι του αγώνα και οι τριατατικοι είναι πλέον ,στο στόχαστρο επικηρυγμένοι και συνεχώς  κυνηγημένοι.

   Την Πρωτομαγιά του 1944 γίνεται μεγάλη - μαζική απεργιακή διαδήλωση  παρά την απαγόρευση και την εντολή εκτέλεσης των διαδηλωτών , η οποία επισκιάστηκε από την εκτέλεση των 200 Πατριωτών Αγωνιστών  στη ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ ,που χαρακτηρίστηκε ένα από τα πλέον ειδεχθέντα εγκλήματα  των Γερμανικών  δυνάμεων κατοχής.

  Στις 3 ΜΑΗ 1944 γίνεται το μπλόκο της Τηλεφωνικής.
Από τις 05.00 το πρωί  οι κατοχικές δυνάμεις με τη συμμετοχή ταγματασφαλιστών ,έχουν κυκλώσει το κτήριο της Σταδίου και το κτήριο στη Κωλλετη ,και όταν στις 07.00 μπαίνουν  μέσα οι συνάδελφοι ,κλείνουν τις πόρτες, και με κατάλογο των καταδοτών και τη συνοδεία κουκουλοφόρων, πραγματοποιούν 250 συλλήψεις συναδέλφων  που μεταφέρονται στο Χαϊδάρι.

  Αμέσως όλοι οι υπόλοιποι συνάδελφοι, ξεκινούν λευκή απεργία ,τίποτα δεν   μπορούσε να λειτουργήσει , έτσι οι κατοχικές δυνάμεις αναγκάζονται στις  5 ΜΑΗ , να απελευθερώσουν  230 συναδέλφους.
   Στις 7 ΜΑΗ 1944 οδηγούν 17  ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ - ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ  - ΤΡΙΑΤΑΤΙΚΟΥΣ στο εκτελεστικό απόσπασμα , με την πρόφαση εκτέλεσης κάποιου Γερμανού Στρατηγού στη Πελοπόννησο .

  Αυτούς τους 17 Συναδέλφους αγωνιστές ,αλλά και όλους τους άλλους ανώνυμους αγωνιστές τριατατικους , ΤΙΜΟΥΜΕ σήμερα , και αποτίουμε ΦΟΡΟ ΤΙΜΗΣ  και ΑΙΩΝΙΑΣ ΔΟΞΑΣ.
  Οι Τριατατικοι που έκαναν το πατριωτικό τους καθήκον , τίμησαν την Πατρίδα μας, και τα ιδανικά της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ της ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ και της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ  ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ  θα αποτελούν για όλους εμάς ,αλλά και τις επόμενες γενιές οδηγό και φάρο ελπίδας , δράσης, και καθήκοντος.
    ΤΙΜΗ και ΔΟΞΑ  -  ΑΙΩΝΙΑ η  ΜΝΗΜΗ  τους.

Σημ: Ένα ακριβώς χρόνο μετά 7 Μαΐου 1945, η ναζιστική Γερμανία  ηττάται όμως τα εγκλήματα και η λεηλασία  της χώρα μας, παραμένουν ΑΔΙΚΑΙΩΤΑ !

Η τεχνητή νοημοσύνη παράγει ανέργους

  Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες ο ρόλος της εργασίας στην παραγωγική διαδικασία σταδιακά περιορίζεται, με την επέκταση και την ένταση της ε...