Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 1439/20 ΑΠΟΦΑΣΗ ΣτΕ

 

1) Από όλες τις δικαστικές προσφυγές που έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα, αρκετές έχουν εκδικαστεί σε πρώτο βαθμό ,και ορισμένες έχουν δικαιώσει τους προσφεύγοντες Συνταξιούχους.

 2) Για όλες τις θετικές πρωτόδικες αποφάσεις όμως, ο ΕΦΚΑ (Κυβέρνηση) έχει ασκήσει εφέσεις .Ορισμένες εφέσεις έχουν εκδικαστεί ,και αναμένονται οι αποφάσεις , ωστόσο καμία εφετειακή - εκτελεστή - απόφαση ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΚΔΟΘΕΙ.Επομένως σε κανένα Συνταξιούχο του ΕΦΚΑ τ.ΙΚΑ ΕΤΑΜ δεν έχουν  καταβληθεί μέχρι τώρα αναδρομικά ,των μνημονιακών περικοπών των Συντάξεων ,λόγω δικαστικών αποφάσεων, από το 2012 έως σήμερα.

 3) Το τι θα γίνει στη συνέχεια ,αν εκδοθούν θετικές εφετειακές αποφάσεις για τους Συνταξιούχους, αν θα προσφύγει ο ΕΦΚΑ  (Κυβέρνηση) η όχι στο ΣτΕ, είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό.

4) Το δικαίωμα δικαστικής προσφυγής, για αυτά τα αναδρομικά της απόφασης του ΣτΕ 2015 ισχύει έως 31/12/2020, υπό τον όρο ότι, τα δικαστήρια ουσίας θα δεχθούν την πενταετή παραγραφή.

 5) Πολλά και σοβαρά δικονομικά ζητήματα ,όμως δημιούργησε η πρόσφατη 1439/2020 απόφαση του ΣτΕ, για την αντιμετώπιση των εκκρεμών δικών  προηγούμενων ετών, καθώς και σε όσες θα κατατεθούν μετά τις 14/7/20 ημερομηνία έκδοσης της 1439/20 απόφασης του ΣτΕ.

 6) Σήμερα είμαστε εν αναμονή της κοινής Υπουργικής απόφασης (ΒΡΟΥΤΣΗ - ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ) που θα προσδιορίσει τον τρόπο, τις διαδικασίες και τις  προϋποθέσεις ,επιστροφής και καταβολής του 11μηνου, και μόνο για τις κύριες συντάξεις.

 7) Άρα το επίμαχο, το διεκδικούμενο δικαστικά αίτημα (ποσό), μετά δυστυχώς την 1439/20 απόφαση του ΣτΕ αφορά μόνο το 11μηνο που αναλογεί στις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα (400+200+200).

 Σε κάθε περίπτωση ο κάθε Συνάδελφος έχει τη δυνατότητα, μιας και πρόκειται για προσωπική απόφαση και ευθύνη, να καταθέσει ή όχι σχετική αγωγή, ΤΩΡΑ ή ΜΕΤΑ, δεδομένου ότι αυτά τα δικονομικά ζητήματα των προθεσμιών θα κριθούν και θα αποφασισθούν από τα δικαστήρια, με βάση το διατακτικό της 1439/20 απόφασης του ΣτΕ.

 Σταθερή άποψη και θέση μας είναι ότι, το πρόβλημα των αναδρομικών είναι ΠΟΛΙΤΙΚΟ και με Συνδικαλιστικό – διεκδικητικό αγώνα όλων μαζί των Συνταξιούχων, πρέπει να επιβληθεί και με πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης να λυθεί χωρίς δικαστήρια και ταλαιπωρία των Συνταξιούχων.

 Έτσι έχουν μέχρι αυτή τη στιγμή τα πραγματικά δεδομένα. Επομένως μόλις εκδοθεί η κοινή Υπουργική απόφαση ,θα αξιολογηθεί σοβαρά και υπεύθυνα, και με την συνδρομή και των Νομικών μας Συμβούλων θα καθοριστεί η τακτική ,η επιλογή και η απόφαση μας.

ΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟ, τα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ και ΑΥΘΕΝΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ των Συνταξιούχων μελών μας, και ΚΑΝΕΝΟΣ ΑΛΛΟΥ!!

57 χρόνια από το πραξικόπημα της 21 Απρίλη 1967

                                        21η ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ - ΜΑΥΡΗ ΜΕΡΑ για την ΕΛΛΑΔΑ και την ΚΥΠΡΟ. Ανοιχτές ακόμα οι πληγές πο...