Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023

“Μίνι ασφαλιστικό”

 

Θετικη εξέλιξη για τις ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ Συνταξεις των μελών μας

αλλά  και Συνταξιούχοι εργαζόμενοι δυο ταχυτήτων!

Ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση του “μίνι Ασφαλιστικού” και κατατίθεται στη Βουλή για ψήφιση. Ένα πολύ  σημαντικό και χρόνιο αίτημα του Συλλόγου μας είναι η ενοποίηση των όρων και προϋποθέσεων χορήγησης Επικουρικων Σύνταξεων του τ.ΤΕΑΠ-ΟΤΕ σύμφωνα με τις διατάξεις του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ. Ο Σύλλογος μας, ετοίμασε ολοκληρωμένα την σχετική ρύθμιση μαζι με την αιτιολογική έκθεση, την  οποια υπέβαλε στην Κυβέρνηση και σε όλα τα κόμματα της Βουλης, ωστε διευκολύνει την αποδοχή και ψήφιση.

Αυτό επιτέλους έγινε ΑΠΟΔΕΚΤΟ εντάχθηκε στο Νομοσχέδιο και ελπίζουμε ότι θα ψηφισθεί, έτσι ώστε να μπορούν να λαμβάνουν αναλογικά την Επικουρική Σύνταξη οι Συνάδελφοι μέλη μας, σύμφωνα με τα χρόνια ασφάλισης που έχουν, όπως ακριβώς ισχύει στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και να μην περιμένουν να φθάσουν στο 67ο έτος ηλικίας, όπως προέβλεπε ο κανονισμός του τ.ΤΕΑΠ-ΟΤΕ.

Ένα από τα ξεχωριστά και πολύδιαφημιζόμενα θέματα, που ρυθμίζει το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο, είναι αυτό των εργαζόμενων συνταξιούχων, με Συνταξεις γήρατος,  η ρύθμιση όμως που προωθεί η Κυβέρνηση είναι λάθος, είναι άδικη και απαράδεκτη και αυτό γιατί εξαιρεί από την ρύθμιση τις Συνταξεις χηρειας, οι οποιες θα συνεχίσουν να περικόπτονται κατά 30%. Υπενθυμίζεται ότι συνολικά, οι συνταξιούχοι εργαζόμενοι που είναι καταγεγραμμένοι στον ΕΦΚΑ ανέρχονται σε 32.000 και από την 1.1.2024 θα πάψουν να υφίστανται την μειωση της σύνταξής τους κατά 30%, επειδή συνεχίζουν να δουλεύουν. Θα τους παρακρατηται μόνο ποσοστό 10% υπέρ του ΕΦΚΑ. Απεναντίας παραμένει η μείωση κατά 30% επί των Συντάξεων ΧΗΡΕΙΑΣ, για τους Συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται !  Αυτό κι αν είναι ΑΔΙΚΟ & ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ! 

Ο Σύλλογός μας, έχει εκφράσει την αντίθεση του σε αυτό το διαχωρισμό (Συντάξεων Γήρατος, σε σχέση με τις Συντάξεις Χηρείας) και θέλουμε να ελπίζουμε ότι, η Κυβέρνηση δεν θα επιμείνει έως το τέλος, έως και την ψήφισή του στη Βουλή, όπου και τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν εκφράσει την αντίρρησή τους για αυτόν τον διαχωρισμό.

Στο ίδιο νομοσχέδιο, υπάρχουν ξεχωριστές διατάξεις για ειδικές ομάδες ασφαλισμένων, που στοχεύουν να διορθώσουν αδικίες του παρελθόντος, για τις οποιες τόσο ο Σύλλογος μας, όσο και άλλοι Σύλλογοι Συνταξιουχων, είχαν ζητήσει να διορθωθούν . Ξεχωρίζουν οι ρυθμισεις για τους δικαιούχους συντάξεων αναπηρίας, αλλά και για τα τέκνα που δικαιούνται σύνταξη θανάτου του γονέα, καθώς και για την ασφαλιστική ικανότητα τέκνων που σπουδάζουν κλπ.

Πιο αναλυτικά, τα «ψιλά γράμματα» του Ασφαλιστικού Νομοσχεδίου, έχουν ως εξής:

  • Από 01.01.2024 θεσπίζεται για πρώτη φορά ενιαίος κανόνας για την απασχόληση των συνταξιούχων αναπηρίας. Δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους συνταξιούχους με αναπηρία να εργασθούν με τις προϋποθέσεις του π. ΙΚΑ.
  • Δημιουργείται για πρώτη φορά η έννοια του ενεργού ΑΜΚΑ για υγειονομική περίθαλψη. Στόχος είναι να περιοριστούν φαινόμενα καταστρατήγησης του συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, αποθαρρύνονται όσοι δεν μένουν ή δεν έχουν πλέον καμία έννομη σχέση με την Ελλάδα, να επισκέπτονται περιστασιακά τη χώρα για να κάνουν χρήση της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και να φεύγουν αμέσως μετά. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τονιστεί ότι η πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία και δομές υγείας για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη παραμένει ελεύθερη, όμως, σε περίπτωση μη ενεργού ΑΜΚΑ, η σχετική δαπάνη θα βαρύνει τον ασθενή, όπως ισχύει και τώρα για τους μη κατόχους ΑΜΚΑ.
  • Ενοποιούνται οι κανόνες και προϋποθέσεις χορήγησης σύνταξης θανάτου στα δικαιοδόχα τέκνα, διορθώνοντας αδικίες που προέκυψαν από τη διαφορετική αντιμετώπιση αναλόγως της ημερομηνίας θανάτου του γονέα (πριν ή μετά την έναρξη ισχύος του νόμου 4387/2016). Ειδικότερα, πλέον, θα χορηγείται σύνταξη θανάτου για όλα τα άγαμα ορφανά τέκνα έως το 24ο έτος της ηλικίας τους, ανεξαρτήτως εάν σπουδάζουν ή όχι και ανεξαρτήτως του πότε επήλθε ο θάνατος του γονέα (πριν ή μετά το 2016).
  • Ενοποιούνται οι κανόνες χορήγησης σύνταξης στα ορφανά τέκνα που έχουν χάσει και τους δύο γονείς και έχουν βαριές αναπηρίες και αίρεται η ανισότητα ανάμεσα στον Ιδιωτικό και το Δημόσιο τομέα.
  • Επανέρχεται η δυνατότητα επιλογής Σύνταξης (Γήρατος ή Χηρείας) στην οποία  επιθυμεί ο Συνταξιούχος να γίνει η σχετική μείωση (ευνοϊκότερη σύνταξη, όπως ίσχυε έως το 2015).

Τέλος, καθίσταται ανεμπόδιστη η ασφαλιστική κάλυψη των φοιτητών για τον κίνδυνο ατυχημάτων που μπορεί να προκύψουν κατά την περίοδο που διεξάγουν την πρακτική άσκηση, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την λήψη του πτυχίου τους, ενώ παράλληλα διασφαλίζεται η ασφάλισή τους για παροχές σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ, σε περίπτωση που δεν καλύπτονται ιατροφαρμακευτικά από άλλες διατάξεις.

 

Συνάδελφοι,

 Ο Σύλλογός μας με σοβαρότητα, τεκμηρίωση και υπευθυνότητα , παρακολουθεί και παρεμβαίνει συνεχώς, σε όλες τις αλλαγές που γίνονται στο Ασφαλιστικό σύστημα, προτείνοντας και απαιτώντας βελτιώσεις και τροποποιήσεις, που να ενισχύουν τα Ασφαλιστικά και Συνταξιοδοτικά δικαιώματα των Συναδέλφων μελών μας, τα οποία αμφισβητούνται και περικόπτονται συστηματικά και διαρκώς.    

 

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ μπορούμε περισσότερα και καλύτερα !

57 χρόνια από το πραξικόπημα της 21 Απρίλη 1967

                                        21η ΑΠΡΙΛΙΟΥ: ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ - ΜΑΥΡΗ ΜΕΡΑ για την ΕΛΛΑΔΑ και την ΚΥΠΡΟ. Ανοιχτές ακόμα οι πληγές πο...